diumenge, 8 de febrer del 2009

El perquè de tot plegat.


Els economistes son aquell col·lectiu que explica els fets una vegada succeïts i que no es capaç de fer previsions si no és que les trajectòries son estàndards i rectes. Així doncs vaig a fer un exercici econòmic i explicar el perquè de tot plegat del èxit de “exercicis d’amor” últim espectacle del Pont Flotant Teatre.

Ja es veia a vindre! La teoria marketesiana que els avispats integrants del Pont Flotant han ficat en pràctica és aquella que recita la fidelització del client. Aquella que fa que el client es converteixi en el seu principal dissenyador de producte. Aquella que integra les necessitats dels consumidors en el seu procés productiu. No hi ha que fer res més. Fer que el espectador (client, consumidor, comprador, ..., com li vulgueu dir) participi de la marca. Que arribi a sentir passió per les últimes novetats per que l'ha integrat dins del seu univers interior i que la defensi sigui a on sigui.

Com ho han fet? Doncs utilitzant les antigues tecnologies del boca-orella i confiant en la propagació de les ones en el espectre humà. Fa qüestió d’un parell de mesos.. –be, em remuntaré mes enrera- Fa vora un any que aquest meravellós grup de teatre, innovador, àgil, i versàtil encamina els seus pensament cap a una nova obra de teatre. Ho fan per separat quant tornen a casa en bicicleta o en metro. Ho fan junts comentant la jugada mentres prenen una cerveseta i ho fan intensificant el treball a 7000 metres d’altura en el continent Sud-americà. Però sobretot ho fan donant petites pistes als seus seguidors incondicionals els quals es preocupen de parlar d’ells en qualsevol oportunitat que tinguin de parlar de teatre. Que vol dir tot això: Primera, que viuen el teatre, o sigui la seva professió en primera persona. Dit amb un llenguatge empresarial, fan que el procés productiu sigui una millora constant. Segona: Donen al espectador el protagonisme desitjat per tal que aquest pugui satisfer les seves necessitats. Com ho fan? Integrant al espectador en l’obre i deixant-lo participar de la producció.

La multinacional LEGO i moltes altres intenten fer el mateix amb els seus clients i els seus processos productius. Una part important del seu cataleg de producte surgeix de la innovació constant d’un reduit cercle de clients. Els seus fans mes incondicionals treballen incansablement per aconseguir que el seu disseny sigui incorporat en el portfolio de producte la seguent temporada. Tot per una visita a planta guiada i un esmorzar amb els enginyers en cap de la central.

Modela els teus seguidors i aconseguiràs que la passió que ells respiren es traspassi a altres clients i consumidors. D’aquesta manera s’aconsegueix l’èxit, esperat o no que tothom espera obtindre.

Endavant!!